Novice

 
 
Slika od Ekipa eCPP
Po 05.07.2016 novi prometni znaki tudi na eCPP
od Ekipa eCPP - sreda, 29. junij 2016, 23:41
 

5. julija 2016 se začne uporabljati nov pravilnik o prometnih znakih, in tudi eCPP.si se že pripravlja na spremembo. V nadaljevanju povzemamo del novic s portala AVP z dne 08.06.2016 glede sprememb v testnih nalogah:

Spremembe, ki se jim ni mogoče izogniti, bodo v testne naloge implementirane z dnem začetka uporabe pravilnika. Nekatere takšne spremembe, kot je npr. znak za hitro cesto, so očitne, druge manj opazne. Te zadnje so predvsem spremembe pri prometnih znakih, katerih oblika, barva in pomen ostajajo enaki, spremenijo pa se drugi atributi. Teh sprememb je tudi največ. Za nekatere spremembe je vseeno, ali se je nekdo na izpit pripravljal po starem ali po novem, saj gre le za izboljšano, posodobljeno ali bolj jedrnato dikcijo. Če je kandidat razumel pomen znaka prej, ga bo tudi po novem in obratno. Takšen primer sta npr. znak »Poledica« (1112) in znak »Prometni zastoj« (1123). Takšne spremembe se bodo brez zadržkov vpeljale v teste že ob začetku uporabe pravilnika. Posamezne spremembe pa so tudi bolj radikalne in zanje razumevanje in logično sklepanje nista dovolj. Tako npr. prometni znak »Prepovedan promet za mopede« (2205) označuje cesto ali njen del, kjer je prepovedan promet za mopede in tudi druga motorna vozila, katerih konstrukcijsko določena hitrost ne presega 45 km/h. Takšnim in podobnim novostim se bo, kjer bo le mogoče, v prvi fazi sprememb izognilo.

Poleg sprememb, ki se jim ni mogoče izogniti, se bodo z dnem začetka uporabe pravilnika implementirale tudi spremembe, ki se bodo lahko pripravile na način, da bodo primerne za »staro« in »novo« znanje. Ker bo vendarle potrebnega tudi nekaj pravilnega razmišljanja in sklepanja, bo pri tem kandidatom v pomoč, če bodo naučeno snov tudi razumeli, ne le poznali posamezna dejstva, npr. poimenovanje znaka, na pamet. Spodaj je nekaj primerov takšnih sprememb:


Testnih nalog z novimi prometnimi znaki in prometno opremo ne bo na teoretičnem delu vozniškega izpita še najmanj pol leta. Izjema so prometni znaki in prometna oprema, ki se ne nanašajo na vsebino posamezne testne naloge in njihovo poznavanje ni nujno, da bi se na vprašanje pravilno odgovorilo. Po tem času bodo na teoretični del vozniškega izpita prihajali praktično le še kandidati, ki bodo imeli opravljeno usposabljanje v šoli vožnje po začetku uporabe novega pravilnika. V začetku leta 2017 se bodo tako postopno opravile še vse preostale potrebne spremembe in začele dodajati nove testne naloge, tudi takšne, ki niso povezane z novimi znaki, pač pa z drugimi novostmi, ki jih prinaša pravilnik.

Vir: AVP/novice